Review: Star Wars Rebellion

Star Wars Rebellion

Designer:  Corey Konieczka

Illustraties: Een heleboel

Spelers: 2 ( staat 2 tot 4 maar raad ik niet aan)

Tijd: 180+ min

Uitgever: Fantasy Flight Games

 “A long time ago in a galaxy far, far away….” is de start van iedere Star Wars film, maar ook de openingstune wanneer ik dit spel aan het opzetten ben. In Star Wars Rebellion gaat de Galactic Empire de strijd aan met het Rebel scum! Lukt het de Empire om de opstand van de Rebels in de kiem te smoren of krijgen de Rebellen de macht door geheime missies af te ronden en hun invloed te vergroten in het sterrenstelsel. Dus wat wordt het: schaar jij jezelf aan de lichte zijde of laat jij je verleiden tot de duistere zijde. 

Thema

Zodra de doos open gaat en ik het spel aan het opzetten bent waan ik mezelf  in het Star Wars universum. Het verhaal van de klassieke trilogie wordt gedurende dit spel gespeeld en door middel van de diverse kaarten kom je de verschillende gebeurtenissen tegen. Een speler beschikt over de duistere troepen en iconische figuren uit de film terwijl de andere speler in de rol van de rebellen kruipt. Dit is ijzersterk en gedurende het spel houdt het dit vast. 

Componenten

De componenten in de doos dragen voor een groot deel bij aan het thematische gevoel van dit spel. Mooie miniatuurtjes, een gigantisch speelbord en standees met de meest iconische figuren uit de films. Uiteraard was het tof geweest als de helden ook een eigen miniatuur hadden maar dat had de prijs van dit spel waarschijnlijk nog verder omhoog gekrikt en met een prijs tussen de 90 en 100 euro is het al zeker niet goedkoop. Het regelboekje is over het algemeen duidelijk en overzichtelijk, de quick reference is een welkome toevoeging om specifieke regels gedurende het spel nog eens na te lezen, wat bij mij ieder spel nog steeds aan de orde is, vooral tijdens de combat fase. Deze fase is iets minder duidelijk geschreven maar met en beetje logisch denkwerk, overleg met je medespeler en even iets nalezen op boardgamegeek kom je er wel aan uit.

Gameplay 

Ondanks de grote van dit spel, de vele keuzes die je kan maken en alle onderdelen speelt het in de basis vrij simpel. Met behulp van het regelboekje zet je het spel vrij vlot op en geef je de componenten aan iedere speler. De eerste paar spellen kan je het beste gebruik maken van de startposities zoals die beschreven staan in het regelboekje. Als je vertrouwd bent met de regels en kan je ook voor de gevorderde optie kiezen. Aan de start van het spel kiest de Rebel speler een geheime basis die de Empire moet zien te vinden om het spel te winnen. Aan de Rebels de taak om lang genoeg in leven te blijven en geheime missies uit te voeren die hun reputatie opleveren. Wanneer de ronde marker en de reputatie marker elkaar tegenkomen winnen de Rebels. Gedurende het spel gebruik je generaals om kaarten te spelen, voer je aanvallen uit, krijg je nieuwe manschappen en generaals tot je beschikking. Het spel zelf duurt al snel 3 uur, ik ga jullie dan ook niet vermoeien met alle kleine regels en verschillende fases van het spel. Om de gameplay nog wat verder uit te breiden kan je de uitbreiding Rise of the Empire kopen deze verbetert de manier van aanvallen en voegt wat nieuwe manschappen en kaarten toe.

Eindoordeel

Vanwege de lange speeltijd komt dit spel niet zo heel snel op tafel maar als het zover is dan weet ik dat het een epische middag wordt. Het spel wordt opgezet je kiest of je de Empire ben of de Rebels en de spanning stijgt mijn hart gaat sneller kloppen en de strijd barst los. Als Rebels is het niet verstandig om de frontale aanval te kiezen met je beperkte aantal troepen en als Empire moet je het hele sterrenstelsel afzoeken naar die ene planeet waar de basis zich bevindt. Dit kat en muis spel telt iedere keuze die je maakt, toch zorgt de combat ook voor een geluksfactor in het spel. De combat wordt door middel van dobbelstenen rollen uitgevoerd en kan hierdoor nog weleens verrassend eindigen, het is over het algemeen niet storend maar als je een goed doordachte actie hebt en de Force laat je in de steek, dan is dat wel even zuur. Star Wars Rebellion is een must voor iedere fan van Star Wars en van spelen houdt, je zal dit niet even  snel spelen in Chalmun’s Cantina met de vrolijke noten van Modal notes maar wanneer het zover is heb je een geslaagde dag. In aflevering 16 van onze podcast bespreken we Star Wars Rebellion nog uitgebreid. 

May the force be with you!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *