Review: Subway Surfers

Subway Surfers
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Bedenker: Réne Groen
Illustraties: Sophie Dirven
Uitgever: Just Entertainment

Subway Surfers is een spel wat gebaseerd is op het gelijknamige succes van een spelletje voor op je mobiel. Probeer tijdens dit spel tegemoetkomende treinen te ontwijken, verzamel munten, items en zorg dat je een hoverboard bij de hand hebt wanneer een trein op je af komt denderen.  Gooi die OV kaart maar overboord en start een carrière als Subway Surfer.

Thema & Componenten
Het thema is gebaseerd op een bekend spelletje op de mobiel en is goed overgenomen. Je hebt tijdens het spel het gevoel dat de objecten jouw kant op komen en dat je ze op tijd moet zien te verwijderen, net als in het spel op je telefoon lukt dit niet altijd. Qua componenten hadden de kaarten iets steviger mogen zijn en vooral het speelbord ligt aan het begin van het spel niet plat op tafel wat in het begin wat vervelend is met de standees en de kaarten. Het artwork op de kaarten is vergelijkbaar met wat uit het spel komt dus is voor het spel passend.  De regels zijn verder kort en duidelijk omschreven.

Gameplay
Aan het begin van het spel plaats je het speelbord op tafel, kies je een kleur en neem het bijbehorende figuur en de kaarten waarmee jij je gaat verplaatsen op het spoor. Je trekt 3 kaarten van deze stapel en leg op het bord bij de spoorkaart zone 3 spoor kaarten. Tijdens het spel heb je de keuze uit twee opties: Speel een of meerdere kaarten uit je hand om je surfer te verplaatsen of leg een nieuwe spoorkaart in een rij en plaats de andere kaarten een plek naar voren en trek een kaart van je eigen stapel, hierna is de andere speler aan de beurt. Deze acties herhaal je  net zo lang totdat de stapel spoorkaarten  op zijn waarna het spel direct eindigt.

Wanneer je kaarten uit je hand speelt verplaats jij je figuur over het speelbord, je kan hiermee objecten ontwijken, munten verzamelen en voorwerpen die je een bonus geven. in je deck heb je naast verplaatsingskaarten ook nog twee speciale kaarten, een hoverboard die je beschermt wanneer je een object raakt en een trick kaart waarmee jij een andere speler van je veld mag duwen. 

Bij het spelen van een spoorkaart kies je een van de drie rijen en schuif je alle kaarten een plek verder op het bord en plaats je de kaart boven in de rij, Hierdoor kan het voorkomen dat je een andere speler raakt. Als dit is afgehandeld pak jij een nieuwe kaart van je stapel waardoor je weer meerdere kaarten op hand kan krijgen. Als je geraakt wordt door een trein weet je gelukkig weer snel op te krabbelen je moet 2 munten afleggen en wanneer je aan de beurt bent doe je weer mee.

Wanneer de laatst spoorkaart is gespeeld telt iedereen zijn munten diegene die de meeste heeft verzameld die heeft gewonnen.

Eindoordeel
Subway Surfers is een goede implementatie van de app, ik heb de app enkele keren gespeeld en het spel is een goede weergave hiervan. Voor mij is dit echt een familie spel, ik weet niet in hoeverre het dan oké is om iemand anders met een trickkaart voor een trein te duwen maar het speelt  makkelijk weg met mijn zoontje met af en toe een klein beetje hulp. Tijdens het spelen veranderd het bord constant en is het dus belangrijk om de balans te vinden tussen kaarten spelen en zorgen dat je hand wordt aangevuld, hierbij merk je dat in het begin vooral kaarten worden gepakt waarna je wat makkelijk door de obstakels heen kan gaan, in het begin heb je ook wat minder te vrezen van de obstakels omdat je nog geen geld hebt. Het spel komt ook beter uit de verf met drie of vier, bij twee spelers gaat het spelverloop gewoon minder snel en met meer spelers gebeurt er wat meer op het bord. Een nadeel is voor mij de productie, deze voelt enigszins wat goedkoop aan, Het speelbord en de kaarten hadden voor mij van een betere kwaliteit mogen zijn, de artwork is echter wel passend omdat het vanuit de app is overgenomen. Hij zal hier bij ons thuis niet zo heel snel meer op tafel komen, hiervoor doe je ieder spelletje teveel van hetzelfde,  maar voor de liefhebber van de app is dit een leukere manier om samen van een fysiek spel te genieten.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *