Review: Suspects

Suspects
Aantal spelers: 1 tot 6
Tijd: 90 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Guillaume Montiage
Illustraties: Émile Denis
Uitgever: Geronimo Games

De butler kijkt je een beetje gefrustreerd aan. Hij heeft helemaal geen zin om je lastige vragen te beantwoorden. Er stroomt een druppel zweet langs zijn haren naar beneden. Je weet zeker dat hij iets weet hij niet wilt vertellen. Je vraagt door en uiteindelijk breekt hij en vertelt hij wat hij weet over de diverse personen die in het huis wonen. Je bent Claire Harper een getalenteerde detective en de beste die er is. Ze reist de mysteries achterna om de onderste steen boven te krijgen in Suspects.

Gameplay
De drie mysteries vormen samen een aansluitend verhaal, maar het is ook mogelijk om de verhalen apart te spelen al heeft dat niet de voorkeur. Pak bij elke hoofdstuk de bijbehorende titelkaart, kaarten met aanwijzigingen, documenten en de envelop met de oplossing. Als alles klaar ligt dan leest één van de spelers de inleiding op de titelkaart zodat iedereen weet wat het doel is van het hoofdstuk. Daarnaast wordt de vragenlijst doorgenomen zodat duidelijk welke vragen allemaal beantwoord moet worden. Hoe sneller de vragen worden beantwoord hoe meer punten er te verdienen zijn.

Daarna wordt de stapel met aanwijzingen uitgedeeld waarmee je aan de slag moet gaan. Het is bijvoorbeeld mogelijk om iemand te ondervragen waardoor je meer informatie krijgt over andere karakters of tijdstippen waar hij/zij is geweest. Verder is het mogelijk naar verschillende locaties te gaan. De locaties die je kunt bezoeken zijn te vinden op de documenten die je bij het hoofdstuk erbij krijgt. Als laatste is het mogelijk om voorwerpen nader te bekijken. Deze voorwerpen zijn te vinden op de verschillende locaties en deze heb je soms nodig om verder in het verhaal te komen.

Het spel is klaar als alle kaarten met aanwijzingen op zijn. Als de spelers de vragen hebben beantwoord die op de inleiding staan nemen ze de oplossingen erbij. Vervolgens bereken je je score op basis van de vragen die je hebt beantwoord. Je telt de scores van de individuele vragen bij elkaar op en op deze manier bepaal je de eindscore. Hoe hoger de eindscore hoe beter je het hebt gedaan.

Eindoordeel
Suspects heeft me op een positieve manier verrast. Het spel brengt op een simpele manier, de stapel kaarten, de verschillende opties die je kunt doen. Je kijkt naar het nummer op de de plattegrond en pakt vervolgens de kaart erbij en daar staan dan een paar items op de locatie. Je kijkt welke nummer erbij hoort en pakt de volgende kaart uit de stapel. Het gaat allemaal heel vloeiend en simpel. Inmiddels zijn er best veel van dit soort spellen, maar dit is voor mij wel een favoriet qua mechanismen. Daarnaast zitten de verhalen goed in elkaar en zijn er altijd meerdere wegen die nergens naar kunnen leiden. Daarnaast zijn de bijgeleverde documenten erg leuk om te bestuderen en is de inleiding een mooi vertrekpunt om de eerste hints uit te halen. Ik heb wel altijd moeite bij dit soort spellen met het aantal spelers op de doos. Ik heb het vooral solo gespeeld, maar ik kan me het niet voorstellen om dit met meer dan drie spelers. Ik heb vernomen dat er aan een tweede deel wordt gewerkt en ik kijk uit naar de nieuwe avonturen van Claire Harper.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *