Review: TEN

TEN
Aantal spelers: 1-5
Tijd: 15 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Molly Johnson en andere
Illustraties: Shawn Stankewich
Uitgever: White Goblin Games 

TEN is een nieuw spel van de bedenkers van onder andere Point Salad. Je probeert in dit kleurrijke kaartspel een zo lang mogelijke rij te maken met oplopende getallen. Als je aan de beurt bent trek je kaarten van de stapel totdat je past, of boven de (netto waarde van) 10 uitkomt. In de stapel kaarten zitten ook geldkaarten deze mag je weer van de totaalwaarde aftrekken maar ook deze samen mogen niet meer worden dan tien.

Gameplay
Wanneer de speler besluit om te passen mag hij of voor het geld kiezen of voor de kaarten kiezen. Wanneer hij voor het geld kiest zullen de getrokken cijferkaarten naar de markt gaan terwijl wanneer hij voor de cijferkaarten kiest hij juist nog een kaart uit de markt mag kopen. Komt de speler echter boven de tien dan ‘flopt’ hij. Hij krijgt een geldfiche, maar geen kaarten. Hierna is de volgende speler en deze begint ook kaart voor kaart van de stapel te trekken. Tijdens het trekken kan er ook een jokerkaart tevoorschijn komen. Deze onderbreekt het spel en start een biedronde waarin spelers om de beurt een bod kunnen uitbrengen op de jokerkaart.

Het spel eindigt wanneer de laatste kaart wordt getrokken. Wanneer de huidige speler  klaar is mag iedereen nog een kaart kopen uit de markt waarna de eindtelling plaatsvindt. Spelers proberen nu een zo lang mogelijke rij met behulp van de jokerkaarten te maken. Iedere kaart in de langste rij is éé punt waard en als het je lukt om een rij van 1 tot 9 te maken krijg je hiervoor een bonuspunt. De speler met de meeste punten wint.

Eindoordeel
De bedenkers van TEN zijn er in geslaagd om weer een vlot kaartspel te maken met snelle beurten, simpele regels en waarbij spelers betrokken blijven in andermans beurt dankzij het biedmechanisme en de kans dat iemand ‘flopt’. Het spel speelt zich het best met een wat hoger spelersaantal. Een leuk detail is dat de tekeningen van de kaarten in elkaar overlopen. Voor mij persoonlijk merkte ik dat het geluk een iets te hoge factor is, zeker wanneer je een aantal keer snel achter elkaar boven de tien komt of geen geld hebt om mee te doen op de biedingen van de jokerkaarten. Hiermee is de balans tussen geluk en strategie voor mij niet in verhouding. Het spel heeft een korte speelduur dus echt vervelend zal dit nooit zijn. TEN is voor mij geen 10 maar ‘flopt’ ook zeker niet.    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *