Terraforming Mars: Het dobbelspel
Aantal spelers: 1-4
Tijd: 45 minuten
Leeftijd: vanaf 14 jaar
Bedenkers: Jacob Fryxelius
Illustrator: Daniel Fryxelius
Uitgever: Intrafin Games

De laatste jaren zijn de ogen van de wereld weer nadrukkelijk naar de ruimte gekeerd. Meerdere landen en bedrijven hebben de laatste jaren succesvolle lanceringen verricht. Wellicht zijn deze expedities allemaal geïnspireerd door Terraforming Mars. Zodra het bordspel op de markt kwam was het een groot succes en werd het geprezen door de enorme variatie aan kaarten die, meestal, met een wetenschappelijke basis. Het spel staat ook niet voor niets in de top 10 op BoardgameGeek. Door het succes kwam er eerst het verplichte kaartspel wat de verwachtingen voor mij niet helemaal waar kon maken. Het spel duurde in mijn ogen te lang en leek teveel op Race for the Galaxy. Nu is Terraforming Mars: Het dobbelspel uit en ik ben benieuwd of deze versie mijn terraforming itch kan vervullen!

Gameplay
Aan het begin van het spel wordt het spel midden op tafel gelegd en worden er enkele onderscheidingen en mijlpalen op het speelbord gelegd, daarnaast worden de fiches, (bonus)kaarten en dobbelstenen zo neer gelegd dat iedereen er makkelijk bij kan. Iedere speler begint het spel met twee coöperaties en vijf projectkaarten. De spelers kiezen een coöperatie waarmee ze het spel willen spelen uit en vervolgens draaien ze die tegelijkertijd om. Op de kaart staan fiches, punten en dobbelstenen afgebeeld waarmee de spelers het spel beginnen. De strijd om Mars kan beginnen! Spelers spelen om beurten waarbij ze kunnen kiezen uit een actiebeurt of productiebeurt. Als er twee van de drie paramaters vervuld zijn eindigt het spel en diegene met de meeste punten is de winnaar.
Een actiebeurt bestaat uit twee fases, namelijk een ondersteuningsactie en hoofdactie. Als ondersteuningsactie kan je kiezen om een dobbelsteen naar keuze te krijgen, dobbelsteen kiezen om andere naar gewenste zijde te draaien en dobbelsteen afleggen om twee kaarten te trekken. Vervolgens is het mogelijk als hoofdactie nogmaals een ondersteuningsactie te doen of om een kaart te spelen of gelijk aantal symbolen af te leggen om bijvoorbeeld een stad of oceaantegel te plaatsen. Als je gaat produceren mag je maximaal drie dobbelstenen uit je huidige voorraad meenemen naar de volgende ronde en de rest leg je af. Daarna leg je zoveel kaarten uit je hand af als je wilt en je vult weer aan tot vijf kaarten. Als voorlaatste stap mag je alle dobbelstenen pakken die staan weergegeven op je productiekaarten en coöperatiekaart en die dobbelen. De zijde die gedobbeld zijn gebruik je om kaarten mee te financieren. Het spel bevat vijf verschillende soorten dobbelstenen waarop symbolen opstaan die gewoon, bijzonder of zeldzaam zijn. Als laatste stap mag je de blauwe projectkaarten weer terugdraaien zodat je die weer mag gebruiken.

TM: Het dobbelspel kent drie verschillende soorten projectkaarten, namelijk groene, rode en blauwe kaarten. De groene kaarten zijn je productiekaarten en leveren je extra dobbelstenen op die je tijdens de productiebeurt mag dobbelen. Je rode kaarten zijn projecten die een eenmalige gebeurtenis activeren. Nadat deze is afgehandeld zijn ze de rest van het spel niet meer nodig, behalve als je gaat kijken welke onderscheidingen er worden uitgereikt. Als laatste heb je de blauwe kaarten en deze leveren je een extra actie op. Dit kan een ondersteuningsactie, hoofdactie of gratis actie zijn. Je activeert de actie door de blauwe kaart kwartslag te draaien en bij de eerstvolgende productiebeurt draai je hem weer terug zodat je de kaart bij een volgende actiebeurt weer kan gebruiken.
Tijdens het spel zijn er drie parameters op Mars waar je invloed op kunt uitoefenen, water, temperatuur en zuurstofconcentratie. Zodra je een oceaantegel op het bord mag plaatsen krijg je de bonus die staat afgebeeld op het veld waar je de tegel wilt neerleggen en krijg je twee overwinningspunten. Als er bossen op Mars worden aangelegd krijg je voor elke stad die aan het bos grenst één punt en daarnaast mag je het zuurstofgehalte verhogen en twee punten bij je score voegen. Ook het verhogen van de temperatuur verhogen op Mars geeft je twee punten per elke stap op. Daarnaast is het ook mogelijk om steden en speciale tegels te plaatsen. Steden leveren je overwinningspunten op als je ze plaatst. Speciale tegels zijn vaak gekoppeld aan rode projectkaarten en leg je ook op het speelbord waarna je de specifieke bonus krijgt.

Zodra twee van de drie paramaters behaald zijn komen alle spelers nog eenmaal aan de beurt en daarna worden er punten gegeven voor onderscheidingen, mijlpalen en kaarten. Je krijgt voor punten voor onderscheidingen als je de meeste symbolen bezit van diegene die zijn afgebeeld op de dobbelstenen die op het speelbord liggen. Mijlpalen behaal je tijdens het spel als je bepaald doel hebt gehaald, maar leveren aan het eind van het spel pas punten op. Daarnaast staan op veel kaarten nog overwinningspunten die je pas op het einde van het spel krijgt. Alle punten samen beslissen wie de beste kolonie op Mars heeft gesticht en de winnaar van het spel is.
Mening
Nadat ik het Terraforming Mars: Ares expedition had gespeeld was ik lichtelijk teleurgesteld over de kaartversie van deze enorm populaire spellenreeks. Het spel duurde wat mij betreft te lang voor wat het beoogt te zijn, namelijk een snel kaartspel. TM: Het dobbelspel maakt wat dat betreft de verwachtingen beter waar. De keuzes die je kan maken zijn beperkt, maar wel interessant genoeg om je te blijven dobbelen. Je probeert de productiebeurten lang genoeg uit te stellen, maar tegelijkertijd zijn ze onvermijdelijk omdat je op deze manier een nieuwe lading dobbelstenen krijgt en je blauwe projectkaarten weer mag activeren.
Net zoals het bordspel komt het dobbelspel met een enorme stapel kaarten die je niet allemaal de eerste keer kan doorspitten. Combineer je dit samen met het tweezijdige bord, meerdere mijlpalen, de onderscheidingen die elke keer anders zijn en een extra uitbreiding die ze aan de doos hebben toegevoegd en je snapt dat de herspeelbaarheid groot is en ik met plezier de doos erbij heb gepakt.

Zelfs de artwork was ok, het is nog steeds heel erg wisselend wat je op de kaart aantreft, maar over het algemeen stoorde me het minder dan bij Terraforming Mars zelf. Daarnaast is het knap hoe ze toch het gevoel van het bordspel over hebben weten te brengen naar dit dobbelspel. Het speelbord wordt op een goede manier gebruikt en de steden, bossen en oceanen werken grotendeels zoals je verwacht. Puntjes van aandacht is de interactie tussen spelers. Dit verloopt grotendeels indirect door mijlpalen, bonuskaarten of plekken op het speelbord weg te nemen voor de andere spelers. De kaarten hebben onderling ook minder interactie met elkaar en staan meer op zichzelf.
Samenvattend is Terraforming Mars: Het dobbelspel verrassend leuk te noemen en heeft veel raakvlakken met het bordspel. Het speelt snel weg en er zit genoeg variatie in de stapel kaarten waardoor je het meerdere keren kan spelen en nog steeds nieuwe kaarten tegen kan komen. Als je houdt van spelersinteractie zou ik deze niet perse aanraden. Wil je mars terraformen in een korter tijdsbestek dan is Terraforming Mars een aanrader binnen de familie!
Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.