The Castles of Tuscany
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 45-60 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Stefan Feld
Illustraties: Claus Stephan
Uitgever: Ravensburger

Jaarlijks trekken miljoenen toeristen naar Toscane om te genieten van het prachtige landschap het goede eten en de lekker wijn. Naast de prachtige natuur was Toscane ook de plek waar de renaissance zich ontsproot in de 15e eeuw. In Castles of Tuscany zijn de spelers Italiaanse nobelen die hun domein willen laten ontwikkelen. Stefan Feld heeft dit spel ontwikkeld om een wat laagdrempelere versie te maken van zijn opus Magnus: Castles of Burgundy. Is hij daar in geslaagd of kunnen we deze in Italië laten?

Gameplay
Aan het begin van het spel leg je je gebiedskaarten zodat je een domein hebt gevormd. Daarnaast krijg je een paar regiokaarten en een bonustegel waarmee je een voordeel hebt aan het begin van het spel. Als je aan de beurt bent mag je een een van de drie acties doen; regio kaarten pakken, een tegel pakken of een tegel plaatsen. Als een van de persoonlijke gebiedstegels op zijn dan is de ronde voorbij en begint de volgende ronde. Diegene die in de derde ronde als eerst zijn persoonlijke stapel leeg speelt zorgt ervoor dat het spel eindigt.
Als je als speler een gebiedskaarten pakt mag je twee kaarten pakken plus extra kaarten voor elke bonustegel. Deze kaarten heb je nodig om gebiedstegels te mogen plaatsen. Als tweede mogelijkheid mag je een tegel pakken uit de gemeenschappelijke stapel. Als je een tegel pakt moet je een tegel van je persoonlijke stapel pakken en deze bij de gemeenschappelijke stapel leggen. Als er vijf dezelfde soorten tegels liggen worden deze verwijderd en komen tegels van de gemeenschappelijke stapel voor in de plaats. Als derde en laatste actie mag je een tegel plaatsen. Als je een tegel wilt plaatsen moet twee kaarten afleggen die overeenkomen met de kleur van de tegel. Het is ook mogelijk om twee andere kaarten als joker in te zetten voor een van de twee kaarten. De tegel moet altijd grenzen aan een van de tegels die al op het bord liggen. Tegels hebben verschillende kleuren en zorgen voor verschillende soorten acties.

Kastelen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je gelijk nog een tegel mag plaatsen op het bord. Als je extra bonusacties wilt moet je juist voor steden gaan. Deze zorgen ervoor dat je een bonustegel mag plaatsen naast je spelersbord waardoor sommige acties sterker worden of je meer goederen kan opslaan. Daarnaast zijn er ook tegels die je punten geven, korting geven op andere acties die je kunt doen of als joker gelden. Door op de juiste manier de tegels te plaatsen zorg je er dus voor om op het juiste moment de acties te doen waarbij je het meeste voordeel hebt. Als je een gebied van een bepaalde kleur helemaal hebt volgebouwd mag je dat gebied scoren. Grotere gebieden scoren meer dan kleinere gebieden, maar hoe sneller je gebieden scoort hoe langer je er plezier aan beleeft. De scores verzamel je en die gaan mee naar de volgende rondes. Deze manier van scoren zorgt ervoor dat het heel belangrijk is om aan het begin van het spel al wat gebieden vol te bouwen en dit zorgt soms voor lastige keuzes. Wil je een gebied afbouwen of kies je ervoor om de actie te doen waar je op dat moment het meeste uit kan halen. Aan het eind van de derde ronde vindt er nog een eindscore plaats waarbij kaarten, niet geplaatste tegels etc nog punten waard zijn. Diegene die de hoogste score heeft wint het spel.

Eindoordeel
Castles of Tuscany wordt gepresenteerd als een lichtere variant van zijn voorganger en ik kan me daar wel in vinden. Terwijl je bij Burgundy lastige keuzes moet maken vallen deze in Tuscany mee. Het spel kabbelt voor mijn gevoel als een lekkere zomeravond voort. Doordat je maar drie acties kunt doen hoef je vaak ook niet niet lang na te denken wat je volgende actie is. Zelf vindt ik het altijd leuk als je je acties kunt verbeteren zodat je het spel een beetje naar je hand kunt zetten al ben ik er nog niet precies over uit of het echt veel invloed heeft op het spel. Linksom of rechtsom zijn de bonussen voor mij gevoel toch hetzelfde. Kies je ervoor om meer kaarten te verzamelen of juist om minder kaarten te hoeven spelen. Tuscany is voor mij gevoel dan ook een spel dan een ander publiek bedient dat Burgundy. Persoonlijk speel ik liever de laatste omdat voor mijn gevoel de keuzes die je maakt meer invloed heeft op het spel, maar dit zorgt er uiteraard wel voor dat het spel langer duurt. Als je voor een spel wilt gaan wat lekker soepel speelt in een beperkte tijd dan is wellicht Castles of Tuscany zeker het proberen waard.
Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.