Review: Tidal Blades Banner Festival

Tidal Blades Banner Festival
Aantal spelers: 2-5
Tijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Bedenkers: J.B. Howell en Michael Mihealsick
Illustraties: Lina Cossette
Uitgever: Lucky Duck Games

Eindelijk is het moment daar het langverwachte Banner Festival vindt plaats een plek waar alle Navirians samen komen. Een evenement waarop jij als nieuwe speler in het veld je handel probeert te slijten aan alle aanwezigen, kies iedere beurt of je biedt op de race, gebruik maakt van je connecties met invloedrijke Navirians of juist je merchandise weet te verkopen en meer aanzien krijgt op de eilandengroep. Lukt het jou om met je Banners het eiland te versieren of ga je kopje onder aan de keuzestress.

Thema & Componenten
Het Tidal Blades universe is prachtig neergezet door zijn grote broer Tidal Blades: Heroes of the Reef. Dit spel neemt uiteraard die prachtige kleurrijke illustraties over en valt hiermee gelijk op. De heldere kleuren op alle componenten, houten spelmateriaal en degelijke kaarten maakt dit een mooie productie. Helaas is voor mij het thema verre van duidelijk, het is duidelijk dat ze Tidal Blades hebben gebruikt om het er aantrekkelijk uit te laten zien maar voor mijn gevoel had het ieder thema kunnen zijn, gedurende het spel .

Gameplay

Aan het begin van het spel kies je een karakter/kleur uit en pak je de bijbehorende kaarten, deze geven aan het einde van het spel nog punten, neem ook de houten banners in jouw kleur en deel 8 of 7 merchandise kaarten uit, dit is afhankelijk van het spelersaantal. Zet je waterscooter in de startpositie, leg wat fruit in het midden van het bord en plaats de trade gate op de aangegeven plek. 

Het spel speelt in drie stappen en eindigt na 3 ronde’s , stap 1 is dat de trade gate wordt verplaatst door de lead player, dit wordt overgeslagen aan het begin van het spel, stap 2 is dat iedereen een kaart ui zijn hand speelt hierbij is het belangrijk vooral welke kleur je speelt. Het bord is namelijk opgedeeld in 4 stukken waarbij ieder stuk een andere volgorde van kaarten heeft: bijvoorbeeld in het paarse gedeelte van het bord is de paarse kaart het sterkst hierna komt oranje, dan geel en is blauw het ‘zwakst’. Aan de hand van welke kaart en welk nummer die de sterkte bepaald wordt in stap 3 gekeken wie wat heeft gewonnen.

Wanneer jij de hoogste paarse kaart hebt gespeeld in dit quadrant mag jij je waterscooter naar de poort verplaatsen en heb je kans om een nieuwe karakter kaart open te trekken en wellicht een kleine bonus die op deze kaart staat afgebeeld als je op de juiste plek eindigt. De laagste kaart wordt de startspeler en mag de volgende beurt de poort verplaatsen, daarnaast mag hij de vaardigheid van zijn kaart gebruiken, zo kan hij alsnog zijn scooter verplaatsen, banners neerleggen of fruit verkrijgen. Alle overige spelers mogen in het gebied waar de poort ligt een banner plaatsen en verkrijgen hierbij een bonus, als er geen plek meer is dan mogen zij een banner plaatsen op de torens die afgebeeld staan op het speelbord. Deze stappen worden herhaald tot dat alle kaarten gespeeld zijn en hierna komt de score fase waarbij de geplaatste banners belangrijk zijn.

Tijdens de score fase wordt per quadrant bekeken wie hier de meerderheid aan banners heeft geplaatst hiervoor worden punten verdeeld, de banners op de torens tellen mee voor beide aangrenzende quadranten dus komen hier goed van pas. Aan het einde van deze fase worden alle banners verwijderd behalve de speelstukken die op de torens liggen die blijven gedurende het spel liggen. Na de score fase begint een nieuwe ronde waarin je bovenstaande stappen gaat herhalen , dit doe je in totaal 3 keer waarna alle punten worden opgeteld die je hebt verzameld en die afgebeeld zijn op je karakter kaart.

Een laatste onderdeel waar je gedurende het spel punten mee kan verdienen zijn de fruit stukken, wanneer de pot op is wordt gekeken wie het meeste fruit heeft en die krijgt hier ook weer punten voor, hierna wordt het fruit weer ingeleverd en wordt de pot aangevuld.

Eindoordeel

Tidal Blades Banner Festival valt op door zijn kleurrijke uitstraling en mooie productie, verwacht niet het Thematische van de andere spellen in deze wereld maar het fungeert vooral als een mooi sausje voor dit spel. Een sterk punt in dit slagen spel is dat er altijd iets te winnen valt, hierbij kan je tactische keuzes maken om te kiezen wanneer welke kaart jij gaat spelen, wil je de eerste zijn zodat je scooter een vol rondje kan maken en hier punten mee scoort, wellicht  heb je juist een mooie actie op je kaart staan die juist goed van pas komt of ga je voor de middenmoot om tijdens de score fase veel punten te krijgen. Daarnaast zorgt dit ook dat iedereen tijdens het spelen van een kaart iets krijgt wat toch een mooi bijkomend voordeel is. Het spel geeft hiermee een originele wending aan het begrip slagen spellen, waarbij je daarnaast veel opties hebt om punten te verzamelen. Dus hop hop gas erop en toet toet toeter met je waterscooter.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *