Review: Tiny Towns

Tiny Towns
Aantal spelers: 1-6
Tijd: 45 minuten
Leeftijd: vanaf 14 jaar
Bedenker: Peter McPherson
Illustraties: Gong Studios
Uitgever: AEG

In een land waar 15 miljoen dieren wonen ‘op dat hele kleine stukje aarde’ daar zijn ze voor een stad nog op zoek naar een nieuwe burgemeester. Hij moet beschikken over een sterk inzicht, moet slim omgaan met de beschikbare grondstoffen en moet zorg dragen voor nieuwe huisvesting, duurzame landbouw, genoeg werk voor iedereen, unieke monumenten en uiteraard en uiteraard genoeg kroegen.

Tiny Towns is een abstract puzzel spel waarbij jij grondstoffen plaatst om gebouwen te bouwen in een grid van 4×4. Deze gebouwen scoren punten aan het einde van het spel, maar laat je stad niet vervuilen door grondstoffen die je eigenlijk niet kan gebruiken, want je stad is sneller vol dan jij wilt.

Thema & Componenten

Tiny Towns heeft een antropomorfisch thema, of wat makkelijker dieren die net mensen zijn. Ze leven in een stad ver van de roofdieren en wonen in huizen en werken in fabrieken. Dit komt echter gedurende het spel nergens echt in naar voren behalve op de cover van de doos. Het spel is namelijk vooral een abstract spel waarin blokjes worden gepuzzeld en hierdoor gebouw figuurtjes op je bord komen te staan. De doos zit wel tjokvol met dit soort gebouwen en blokjes en is een waar kleurenpalet. Verder zitten er in de doos veel kaarten van de verschillende gebouwen wat zorgt voor een grote herspeelbaarheid. De regels zijn duidelijk en simpel omschreven met daarin ook nog een solo variant en een variant om anders te spelen met de grondstoffen.

Gameplay

Aan het begin van het spel kies worden alle grondstoffen en gebouwen klaargelegd, neemt iedereen zijn eigen spelersbord en worden van ieder gebouw 1 kaart gekozen, je kan ervoor kiezen dat iedere speler ook een uniek monumenten kaart krijgt. De kaarten geven aan ho dit spel er punten worden gescoord en waar je dus rekening mee moet houden tijdens de bouw. De startspeler wordt gekozen en die start met het noemen van een kleur grondstof, iedere speler moet dit blokje pakken en plaatsen om zijn bordje, deze ga je zo goed mogelijk plaatsen om zo gebouwen te bouwen. Ieder gebouw heeft een bepaald aantal grondstoffen nodig die in een bepaalde vorm moet worden gelegd. Wanneer dit is gelukt mag je de blokjes verwijderen van jouw spelersbord en het gebouw plaatsen, hierdoor ontstaat ook weer nieuwe ruimte in je stad. Hierna mag de volgende speler een grondstof noemen en worden de andere stappen vervuld. Wanneer jij geen grondstoffen meer kan plaatsen eindigt het spel voor jouw, het kan zijn dat andere spelers nog wel verder kunnen bouwen. Wanneer iedereen zijn spelersbordje vol ligt vind de punten telling plaats, er wordt per gebouw gekeken hoe je het scoort en je krijgt minpunten voor het aantal grondstoffen blokjes op je spelersbord. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Eindoordeel
Op het eerste gezicht was ik niet gelijk enthousiast om als burgemeester aan de slaag te gaan in Tiny Towns. Blokjes plaatsen en dit veranderen in een gebouwtje leek mij wat saai. Ik moet hiervan terugkomen want dit spel is een erg vermakelijk abstract puzzel spel. De simpele regels, de snelle acties,  de korte speeltijd en de voldoening wanneer alles op zijn plek valt. De verschillende gebouwen en monumenten zorgen voor een hoge herspeelbaarheid waardoor geen een potje hetzelfde is. Tiny towns is een ideaal familie spel wat je positief kan laten verrassen, dat heeft het bij mij ook gedaan.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *