Review: Under Falling Skies

Under Falling Skies
Aantal spelers: 1
Tijd: 20-30 minuten
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Bedenker: Tomáš Uhlíř
Illustraties: Kwanchai Moriya, Petr Boháček
Uitgever: White Goblin Games

Ga terug in de tijd en neem je eigen arcade machine in huis met Under Falling Skies. Herbeleef de klassieke Space Invaders maar dan op karton. Nou zal ik niet de eerste zijn die deze vergelijking maakt en ook niet de laatste. Under Falling Skies is gebaseerd op een prijswinnende Print & Play waar nu een solo campagne aan is toegevoegd. Plaats jij je dobbelstenen op de juiste plek om je woonplaats te verdedigen of word je de stad het nieuwe District 9? Sluit je arcade machine maar aan en kijk waar het buitenaardse schip strand.

Thema
Het thema is dankzij de componenten en het spel mechanisme duidelijk aanwezig, zodra het bord op tafel ligt begint het gevecht direct tegen de buitenlandse invasie. In de campagne is er niet gekozen voor een duidelijke verhaallijn, hierdoor moet je willekeurige steden beschermen waardoor het willekeurig aanvoelt.

Componenten
De componenten in de doos zijn van een hoogwaardige kwaliteit en ook de comic artwork in het regelboekje en tijdens de campagne is erg tof. Daarnaast hebben ze goed nagedacht over hoe ze de verschillende speelstukken kunnen inzetten in andere scenario’s. Verder is het bord voor een groot deel modulair, dit kan wel zorgen voor wat irritatie omdat de verschillende onderdelen kunnen gaan schuiven, ook heb je hierdoor wel wat ruimte nodig om het te kunnen spelen, een potje in het OV is dan ook niet aan te raden. 

Gameplay
In een potje van Under Falling Skies ben je niet aan het ‘button bashen’ op je arcade machine maar ben je vooral aan het puzzelen om je dobbelstenen zo goed mogelijk in te zetten. Je wint het spel door het einde van het onderzoeksspoor te halen en je verliest direct wanneer je stad te veel schade heeft opgelopen. Tijdens je beurt moet je de vijf dobbelstenen plaatsen zodat er in iedere kolom een dobbelsteen ligt. Deze activeert ook de alien schepen in die kolom waardoor die bewegen. Zodra alle dobbelstenen zijn geplaatst activeer je de acties: Energievelden wekken stroom op voor andere acties. Je gebruikt straaljagers om de vijandige schepen onschadelijk te maken. Daarnaast heb je ook onderzoeksvelden om te zorgen dat je vooruitgang boekt op het spoor, luchtverdediging en robots voor extra blauwe dobbelstenen die je goed kunt gebruiken. Als laatste is het mogelijk om graafmachines in te zetten om meer velden vrij te spelen. Zodra jij alle dobbelstenen heb geplaatst beweegt het moederschip en komen er weer versterkingen om jou het zo moeilijk mogelijk te maken. Hierna mag jij weer je dobbelstenen plaatsen. Dit wordt steeds afgewisseld totdat een van de partijen wint.

Eindoordeel
Under Falling Skies is dankzij alle modulaire onderdelen, verschillende moeilijkheidsgradaties, sterk mechanisme, duidelijke regels en aantrekkelijk design een must voor de solospeler. Zorg wel voor voldoende speelruimte want dat heb je wel nodig bij dit spel. Daarnaast zijn de uitdagingen pittig waardoor het niet altijd mogelijk is om het spel te winnen. Dus zet je dobbelstenen juist in en verdedig onze planeet aarde tegen de buitenaardse invasie.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *