Review: Unmatched: Cobble & Fog

Unmatched: Cobble & Fog
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 20 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Rob Daviau en Justin D. Jacobson
Illustraties: Andrew Thompson
Uitgever: White Goblin Games

Toen vorig jaar werd aangekondigd dat Unmatched vertaald zou worden naar het Nederlands was dat voor mij het volgende bewijs dat de hobby weer een stukje volwassener is geworden. Voor mijn gevoel is het nog niet lang geleden dat dit type spellen niet vaak vertaald werden. De miniaturen, prachtige illustraties en de eenvoudige regels zorgen ervoor dat spel veel aanhang geniet. Cobble & Fog is de nieuwste telg in de Unmatched series die nu uitkomt. Voor mijn gevoel was Gevecht der legendes te simpel. Wat weten de makers nu op het strijdtoneel te brengen?

Gameplay
Spelers moeten om beurten twee acties uitvoeren. Er is keuze uit drie verschillende acties en spelers kunnen er voor kiezen om dezelfde actie tweemaal uit te voeren. De acties waar je uit kunt kiezen zijn: verplaatsen, beramen en aanvallen. Tijdens het verplaatsen moet je een kaart pakken en mag je er volgens een afleggen om het aangegeven aantal stappen te bewegen op het bord. Daarnaast mag je deze actie ook “boosten” door extra kaarten af te leggen. Hierdoor kan je verder over het bord bewegen. Door te kiezen voor beramen is het mogelijk om kaarten te spelen waarmee je het speelveld in je voordeel kunt veranderen. Zo is het mogelijk om met Sherlock kaarten te spelen waarbij andere een kaart uit hun hand moet afleggen. Met Dracula kan je een van zussen weer tot leven wekken als deze van het bord verwijderd is. De derde en laatste actie is aanvallen en dat kan op twee manieren. Als je ‘direct’ aanvalt moet je naast een strijder op het bord staan. Als je iemand op ‘afstand’ wilt raken moet je in hetzelfde gebied staan wat is aangegeven op het speelbord. Zowel de aanvaller als verdediger kiezen een kaart en onthullen hem vervolgens. Beide waardes worden met elkaar vergeleken en de winst wordt bepaald. Tijdens het gevecht is het mogelijk dat er speciale acties van kaarten activeren of levenspunten verloren worden.

Het speelveld heeft ook enkele subtiele, maar leuke aanpassingen ondergaan. Zo heeft de ene helft van het bord een aantal velden over het veld verspreid die met elkaar in verbinding staan. Zo is het mogelijk om heel snel van de ene kant naar de andere te verplaatsen zonder dat door het midden moet. Het andere speelbord laat je vechten in de straten van Londen waarbij je over de daken kunt springen waardoor velden die dicht bij elkaar liggen niet perse aan elkaar grenzen. Het nadeel van de speelborden vind ik wel dat ze voor twee spelers wat aan de grote kant zijn. Hierdoor kan het soms op het eind achter elkaar aan lopen worden als een van de twee spelers een figuur heeft wat weinig levenspunten heeft, het boosten van je loopactie is dan heel handig.

Natuurlijk draait het in Unmatched om de karakters en deze keer zijn het allemaal wereldberoemde fictieve karakters uit wereldberoemde boeken. Sherlock Holmes is goed in het manipuleren in de kaarten van de tegenstander. Je bent op deze manier altijd voorbereid welke kaarten tegen je worden gebruikt. Als er schade gedaan moet worden heb je altijd nog Dr Watson die hier voor kan zorgen. Verder heb je Jekyll & Hyde waarbij je elke keer moet bedenken welke persoonlijkheid je wilt spelen. Jekyll is meer van het zichzelf beschermen en Hyde is meer van de krachtige aanvallen. Aan jou de keus welke persoonlijkheid je wilt spelen. Als derde karakter in de doos heb je Dracula. Op het eerste gezicht voelt Dracula een beetje zwak, omdat hij weinig sterke aanvalskaarten heeft en niet zoveel levenspunten. Vergis je echter niet want hij speelt met je als zijn prooi om vervolgens genadeloos toe te slaan! Als laatste heb je de invisible man. Met zijn mistfiches kan hij over het bord bewegen of hij overal en nergens is. Het is lastig om hem aan te vallen want hij is moeilijk te raken en soms kan hij helemaal van het bord verdwijnen. Hierdoor is het erg moeilijk om hem te verslaan.

Eindoordeel
Unmatched: Cobble & Fog volgt in mijn ogen zijn voorgangers waardig op en brengt de serie wat mij betreft naar een hoger niveau. De karakters die in de doos zitten spelen heel verschillend en het komt thematisch goed overeen. De detective vergaart tijdens het spel informatie over de hand van de tegenstander terwijl de onzichtbare man heel lastig aan te vallen is. Daarnaast heeft het speelbord ook een leuke twist gekregen. Je merkt dat de ontwerpers de ruimte nemen die het spelsysteem ze biedt. Dit maakt het dat ik deze versie voor mijn gevoel veel leuker is dan de voorgaande. Simpele regels en moeilijke keuzes dat is Unmatched op zijn best! Cobble & Fog is wat dat betreft een waardige aanvulling binnen de Unmatched serie en ik kijk uit wat er nog meer komt in de toekomst.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *