Review: Witchstone

Witchstone
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 60 tot 90 minuten
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Bedenker: Reiner Knizia & Martino Chiacchiera
Illustraties: Mariusz Gandzel
Uitgever: 999 Games

Eens in de 100 jaar komen de machtigste tovenaars en heksen bij elkaar op een geheime plaats. Hier verzamelen ze om de energie die van de heksensteen komt te beschermen met ingewikkelde formules en rituelen. Nu liggen mijn kwaliteiten niet in het maken van wisseldrank of van gedurfde voorspellingen, maar in het spelen van spellen. Gelukkig komt deze eigenschap goed van pas bij een nieuw spel van de grootheid in het spellengilde, namelijk Reiner Knizia. Samen met Martino Chaicchiera die we kennen van o.a. Wonderbook en Deckscape adventures komt nu Witchstone. Moge de beste heks of tovenaar kracht krijgen van de steen!

Gameplay
Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een lading aan speelstukken. Deze dienen op verschillende plaatsen op het centrale speelbord gelegd te worden aan het begin van de verschillende sporen. Daarnaast krijgt iedere speler een ketel in zijn spelerskleur met daarbij heksenfiches en een zichtscherm om verschillende fiches achter te verbergen. Als laatste stap kunnen de spelers op het veld een houten heks plaatsen in een van de torens om zijn of haar startpositie te markeren. Daarna ben je klaar om de strijd met elkaar aan te gaan.

Als je aan de beurt bent dan leg je een van de vijf heksenfiches van achter je zichtscherm in je ketel. Vervolgens mag je beide acties doen die op het fiche staat afgebeeld. Weet je echter symbolen te combineren dan is het mogelijk om dezelfde actie meerdere keren achter elkaar uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat de acties steeds beter worden. Daarnaast hebben acties ook nog invloed op elkaar waardoor er ware kettingen ontstaan waarbij je goed in de gaten moet houden welke acties je al hebt gedaan. Gelukkig hebben ze hier rekening mee gehouden en is er een handig spoortje op een player aid geprint wat je als geheugensteuntje kunt gebruiken.

In het spel zijn zes verschillende actiesoorten. Zo is het mogelijk om met energiestenen locaties met elkaar te verbinden in de kristallen bol. Hierdoor is het weer mogelijk voor de heksen om de locaties te bereiken die de speciale eigenschap van de locatie activeert. Verder is het mogelijk om extra krachtige fiches en en punten te bemachtigen op het pentagramspoor. Op deze fiches staan twee symbolen waardoor beide acties gelijk kunt inzetten op de korte termijn of in je ketel kunt leggen voor krachtigere acties op de lange termijn. Het is ook mogelijk om kristallen uit je ketel te verwijderen waardoor je een drankje waarmee je acties naar keuze kunt doen. Daarnaast is het mogelijk om de manier om je aantal punten te berekenen te beïnvloeden en als laatste is het mogelijk om voorspellingen te doen voor de toekomst. Met deze kaarten is het mogelijk om op het eind van het spel punten te verdienen als je aan bepaalde voorwaarde voldoet, maar er zijn ook kaarten die je acties weer sterker maken. Waar hebben we dit eerder gehoord?

Het spel is afgelopen als elke speler geen heksenfiche meer kan bijleggen bij de overige fiches achter het zichtscherm. Dit betekent dat iedereen 11 acties heeft kunnen uitvoeren. Vervolgens tel je de punten die je tijdens het spel verzameld hebt op bij de verschillende soorten fiches die je tijden het spel verzameld samen met de voorspellingen die je hebt gedaan. Diegene die aan het eind van het spel de meeste punten heeft gehaald is meester of meesteres van de heksensteen!

Eindoordeel
Witchstone tikt een aantal hokjes af waar ik zelf heerlijk op ga. Acties die steeds sterker worden, mechanismen die in elkaar verstrengeld zijn en een puzzel element. Het geeft een goed gevoel om een fiche te plaatsen om vervolgens een hele cascade aan handelingen uit te voeren. Mijn dopaminereceptoren worden hierdoor wel getriggerd omdat het het gevoel geeft dat je het puzzel gedeelte goed hebt uitgevoerd in je ketel. Daarnaast zijn de verschillende acties met elkaar verweven waardoor je lekkerere combonaties kunt maken net zoals bij Clever. Ik mag stenen uit mijn ketel verwijderen waarmee ik weer een heks twee stapjes mag verplaatsen waarbij ik op een nieuwe locatie kom waardoor ik het fiche krijg waarmee ik een voorspellingskaart kan pakken. Juist omdat je zoveel verschillende acties mag doen moet je oppassen dat je wel alles op de juiste manier afvinkt. Je moet goed in de gaten houden dat je alle stappen goed doorloopt omdat je met name in de kristallen bol makkelijk punten over het hoofd ziet. Het vervelendst aan dit spel is dat je je sterke acties op een gegeven moment vaarwel moet zeggen omdat alle locaties verbonden zijn of alle stenen uit de ketel zijn gespeeld. Dit is voor mij gevoel een gemiste kans omdat je als het ware gestraft wordt voor je puzzelvaardigheden.

Ondanks dat je tegen het eind van het spel wat langer aan de beurt kan zijn als speler voelt het voor mij niet als vervelend. Het is leuk om te zien hoe andere spelers hun acties sterker maken en gaandeweg het spel zie je toch dat je gaat specialiseren in het gedeelte van het bord waar de ander niet aanwezig is mijn ervaring. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat Witchstone een spel is wat goed in elkaar zit. Ben je op zoek naar een wat grotere titel van Knzia dan is Witchstone zeker het spelen waard.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *