Review: Zinga

Zinga
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 15 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Bedenker: Dennis Harmsen, Esmée Spaargaren
Illustraties: 999 Games b.v.
Uitgever: 999 Games

Zinga is een nieuw spel van Nederlandse Bodem wat wordt uitgegeven door 999 Games. Het is het best te vergelijken als een mix van Halli Galli, Qwixx en good old Bingo. Een dobbelspel waarbij een bingokaart en een bel bij betrokken zijn. Gooi met de dobbelstenen, kruis getallen af en diegene die als eerste een rij vol heeft is de winnaar van dit doldwaze spel.

Gameplay
Iedere speler krijgt een scorevel en een potlood tot zijn beschikking. De speler die aan de beurt is werpt alle dobbelstenen. Alle spelers mogen met de geworpen dobbelstenen aan de slag waarbij er een verschil is tussen de spelers. De speler die de dobbelstenen heeft geworpen mag kiezen of hij alleen een gekleurde dobbelsteen pakt of een gekleurde dobbelsteen in combinatie met een van de witte stenen. De overige spelers mogen alleen een gekleurde dobbelsteen in combinatie met een witte steen kiezen. Zodra een speler een geschikte combinatie heeft gevonden slaat hij op de bel en geeft hij de kleur en het getal. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

Naast het aankruisen van je getal op scorevel zijn er nog een paar toevoegingen. Als een speler een keer een getal roept wat hij al heeft afgekruist op zijn vel dan mag hij dit als extra noteren aan de zijkant van zijn blaadje. Bij drie extra’s mag de speler een getal afkruisen op zijn scorevel wat nog niet is afgekruist. Hetzelfde geldt als iemand een foute combinatie noemt, of niet direct de combinatie noemt als hij op de bel slaat. Bij drie fouten ligt die speler uit het spel. Naast deze extra’s heb je ook de beschikking tot een pion. Deze pion komt in het spel als iemand de blauwe negen dobbelt die in het midden van elk scorevel staat aangegeven. Met de blauwe pion is het mogelijk om iemand anders beurt te stoppen en er mag dus ook niets afgestreept te worden. De tweede optie waarbij je de pion kan gebruiken is bij het aankruisen van het derde hokje als je een foute combinatie opgeeft. Je mag op dat moment de pion terugzetten in het midden en hiermee voorkom je dat je uit het spel ligt. Diegene die als eerste een rij van vijf getallen heeft gemaakt is de winnaar van Zinga!

Eindoordeel
Zinga speel je niet voor de intelligente spelmechanismen of de tactische keuzes (al komt er wel een beetje tactiek bij kijken). Het is een spel wat je erbij pakt om het ijs te breken met je buren vanwege de chaos die het spel met zich meebrengt. Normaal gesproken ben ik niet echt een fan van spellen waarbij reactiesnelheid een rol speelt (het zal de leeftijd zijn), maar deze heb ik met een glimlach zitten spelen. Daarnaast denk ik dat het vaker op tafel gaat komen als mijn zoontje net wat ouder is omdat je hier op een laagdrempelige manier mee leert rekenen. Normaal gesproken ben ik geen fan van spellen waarbij spelers uit het spel liggen, maar Zinga is zo snel dat ik het hier niet zo erg vindt. Wat mij betreft hadden er wel meer verschillende soorten blokken in de doos kunnen zitten omdat er in tegenstelling wat er op de doos staat wel degelijk met meer dan vier spelers gespeeld kan worden. Verwacht niets hoogstaand, maar een leuk vrolijk spel wat zo mee op vakantie kan.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *