Spiel 2023: Recap

Afgelopen week was Essen weer het middelpunt de bordspellenwereld. Van woensdag 4 tot zondag 8 oktober hebben een recordaantal van ruim 190.000 bezoekers de Messe hallen onveilig gemaakt met dobbelstenen, fiches, karton en miniaturen. Wij waren erbij en geven hieronder een overzicht van onze indrukken, bevindingen en alles wat er verder ter tafel komt.

Tegenwoordig hoef ik geen wekker meer te zetten om op tijd wakker te worden want daar zorgen de kinderen wel voor. Na wat geholpen te hebben met de kinderen aankleden, hond uitlaten ben ik uiteindelijk op mijn fiets gesprongen zodat ik rond uur of acht de op afgesproken plaats was om onder elkaar naar Essen te rijden. Vanaf Nijmegen is het een krappe anderhalf uur rijden wat zorgt dat het een prima ritje is om even op en neer te gaan. Tijdens de rit gingen we allemaal onze lijstjes af en waren we aan het onderhandelen waar we eerst naartoe zouden gaan. Uiteindelijk konden we rond het beursgebouw achteraan in de rij aansluiten en hadden we toch nog een mooi plekje op de parkeerplaats gevonden. Hierdoor was het mogelijk om iets over tienen de beurs op te lopen. Ravensburger had kosten nog moeite gespaard om hun nieuwe kaartspel, Lorcana, in de markt te zetten en pakte uit met een grote stand en een promo. En als er promo’s zijn dan zijn er liefhebbers die hier graag, heel graag voor in de rij willen staan. De rij voor de promo was zo lang dat ik bijna zeker weet dat sommige mensen hier een halve dag aan hebben gewijd. Inmiddels zie ik marktplaats al volstromen met advertenties met diezelfde kaart, tot zover de liefhebbers. De spellen die we hebben gekocht en gekregen om te bespreken tijdens de podcast zullen de komende tijd de aandacht krijgen die ze verdienen.

De beurs vierde zijn veertigjarig bestaan en deed dat door een nieuwe indeling. Dit jaar waren de spellen meer thematisch georganiseerd op thema. Hierdoor waren sommige uitgevers op meerdere plekken op de beurs aanwezig om diverse titels te laten zien. Het idee erachter wat tweeledig, ten eerste zorgde deze opbouw ervoor dat de mensenstomen beter beheersbaar waren en ten tweede dat de enigszins onbekende uitgevers meer in de spotlight komen te staan omdat ze staan op plekken waar soortgelijke spellen worden gespeeld. Ik moet zeggen dat ik zeker het gevoel had dat er meer ademruimte was in de hallen. Het spelen, kopen en praten met mensen uit de hobby ging op een heerlijke afwisselende manier waardoor het voor mij een van de beste Spiel ervaringen in jaren is geweest. Tot volgend jaar!

Hoogtepunten van Spiel 2023:
– gelijk krijgen van een parkeerwachter
– samen op de foto met mr Knizia
– mijn stem werd eerder herkend door een luisteraar (shout-out naar trouwe luisteraar in Breda)

Dieptepunten van Spiel 2023:
– welke dieptepunten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *