Vijf tips voor Tapestry

Tapestry is een van de meest besproken spellen van de afgelopen paar jaar. Sommige kunnen er niet genoeg van krijgen en andere vinden dat het te weinig bied voor een spel wat pretendeert een civilization spel te zijn. Zelf zit ik in de eerste categorie en vind het spel helemaal fantastisch. In Tapestry bouw je een beschaving op door in je beurt acties uit te voeren op een van de vier sporen op het bord of door inkomsten te genereren. Door deze simpele principes speelt het spel soepel weg en is het een van mijn favoriete spellen. Doe daar de prachtige vormgeving bij en je hebt een spel wat in mijn ogen op weg is om een klassieker te worden. Voor mensen die Tapestry voor het eerst spelen kan het overweldigend overkomen. Hieronder geef ik je vijf tips waardoor je niet in dezelfde valkaarten als ik trap en je beschaving tot grote hoogte kan laten stijgen.

1. Ontdekken

Het spel bevat vier ontwikkelsporen en in mijn ogen zijn het ontdekkingspoor en militaire spoor aan het begin van het spel het belangrijkst om daar omhoog te gaan. Waarom? Omdat deze sporen elkaar perfect aanvullen. Als je gaat ontdekken verzamel je landschapstegels die je op het bord kan plaatsen. Hierdoor kan je punten scoren en grondstoffen verzamelen waardoor je meer acties kan doen in het eerste tijdperk. Als je vervolgens je pas gelegde landschapstegel gaat veroveren kan je nogmaals een grondstof claimen. Hierdoor kan je nog meer acties doen! Als je deze combinatie aan het begin van het spel doet kan je al snel een paar grondstoffen extra verzamelen.

Ontdekken en veroveren zijn altijd goede openingen om te beginnen als je het de eerste keer speelt.

2. Wetenschappelijke vooruitgang

De wetenschappelijke vooruitgang is niet te stoppen, ook in dit spel niet. Het wetenschapsspoor ondersteund de andere drie ontwikkelsporen. Door middel van de wetenschapsdobbelsteen en de acties in de derde en vierde fase kan je de voortgang op de overige sporen beïnvloeden. Ik wacht altijd met voortgang bij wetenschap tot ik bij de andere sporen bij de tweede fase ben beland. Hierdoor wordt de dobbelsteen nog sterker omdat je een grondstof betaald om stap vooruit te gaan. Hierdoor hou je weer grondstoffen over om andere acties te doen. Lekker, lekker, lekker.

Wetenschap ondersteunt de andere sporen.

3. Uitvindingen

Tijdens elke inkomstenbeurt krijg je een gratis mogelijkheid om uitvinding verder te ontwikkelen. Het zou jammer zijn als je daar geen gebruikt van maakt toch? Je kunt het beste azen op uitvindingen die je belangrijkste strategie ondersteunen. Als je bijvoorbeeld de militanten bent kan je het best uitkijken naar uitvindingen zoals oorlogsschepen, katapult en dynamiet. Terwijl de architecten liever uitvinden hebben waardoor ze gebouwen in hun hoofdstad kunnen plaatsen. Let dus goed op welke uitvindingen op tafel liggen en sla op het juiste moment toe om deze te bemachtigen.

De juiste uitvindingen bemachtigen tijdens het spel kan soms lastig zijn.

4. Tapijtkaarten

In Tapestry mag je tijdens elke inkomstenbeurt een tapijtkaart op je spelerstableau leggen. Ik vind het prettig om altijd keuze te hebben tijdens het spelen van een tapijtkaart. Zorg er dus voor dat je altijd twee of meer tapijtkaarten tot je beschikking hebt zodat je de kaart kan spelen die op dat moment het meest voordeel geeft in plaats van dat je er een speelt waar je niets aan hebt. Op drie van de vier ontwikkelsporen zijn in het 1e gedeelte van het spoor een tapijtkaart te krijgen. Welke kaart het meeste voordeel geeft voor jou is heel specifiek en ligt aan je manier van spelen. Tapijtkaarten komen in twee verschillende smaken. Kaarten die een eenmalig effect hebben en kaarten die blijven gelden tot de volgende inkomstenbeurt. Mijn ervaring is dat kaarten die een eenmalig effect hebben het sterkst, omdat de tegenspelers hier niet op kunnen anticiperen. Met kaarten die een heel tijdperk gelden gaan de andere spelers hierop reageren zodat in mijn optiek het resultaat altijd vrij minimaal is. Nog een voordeel met meerdere tapijtkaarten is dat je tegenstanders minder geneigd zijn om je aan te vallen, omdat de kans groot is dat je een valkaart in je hand hebt.

De tapijtkaarten spelen op het juiste moment is belangrijk om er maximaal van te profiteren.

5. Beschavingen

In het basisspel zitten maar liefst 16 verschillende beschavingen. Dit is een van de sterkste punten van het spel in mijn ogen. Elke beschaving speelt op een unieke manier en zorgt ervoor dat je het spel op een totaal andere manier ervaart. Voordat je het spel begint krijgt iedere speler twee beschavingen en mag je er een uitkiezen. Mijn ervaring met beschavingen is dat je hiermee een strategie kunt uitstippelen voor het hele spel. Tegelijkertijd moet je niet blindstaren op de eigenschappen van je beschaving. Er zijn beschavingen die beter zijn met een bepaald spelersaantal en er zijn beschavingen die graag snel hun inkomstenbeurt willen hebben of juist later. Zelf speel ik graag met beschavingen die gebruik maken van uitvindingen en veroveringen.

Tapestry kent vele beschavingen en je moet de eigenschappen op waarde schatten om het maximale eruit te halen.

Tot slot

Dit spel zorgt door de vele beschavingen in combinatie met tapijtkaarten en uitvindingen elke keer weer voor een nieuwe spelervaring. Hopelijk bieden deze tips je een houvast tijdens je volgende spel. Heb je nog aanvullingen of heb je zelf nog tips voor dit spel laat ze dan achter hieronder in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *