Review: That Old Wallpaper

That Old Wallpaper
Aantal spelers: 2-5
Tijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Danielle Deley, Nathan Thornton
Illustraties: Matt Paquetee et al
Uitgever: Alderac Entertainment Group

“Vroeger was alles beter”, zo ook het behang wat bij je oma op de gang hing. Dat lekkere kekke printje wat gelijk de aandacht trekt als je de ruimte binnenloopt. Denk jij dat je een mooier behangetje kan maken? Ga de uitdaging aan en maak zoveel mogelijk paartjes in verschillende kleuren. De paartjes leveren je aan het eind van spel punten op. Blijft jouw behang plakken op de muur of laat het los in That Old Wallpaper.

Thema & Componenten
That Old Wallpaper heeft een origineel thema om het kaartspel te laten werken. Je bent voor je gevoel namelijk tijdens het spel echt een zo goed mogelijk passend behang te maken. De kaarten zijn van een goede kwaliteit en sommige met een ‘gouden randje’ afgewerkt. Al met al is alles het allemaal bijzonder duurzaam.

Gameplay
Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een stapel kaarten met waarde 1 tot en met 10 in zijn of haar kleur. Hiervan trek je er willekeurig vijf waarna er voor iedere speler een kaart van de behangstapel wordt opengedraaid. Op sommige kaarten staat in het midden een extra symbool afgebeeld. Bij een rode ovaal komt er een extra kaart te liggen. Andere symbolen moet je verzamelen om extra punten te verdienen bij de eindtelling. Vervolgens bieden spelers tegelijkertijd met de kaarten uit hun hand op een bepaalde kaart in het midden op tafel. Nadat de kaarten worden opengedraaid is het duidelijk wie welke kaart heeft gewonnen. Deze kaart moet je dan passen op je muurpatroon die je voor je hebt liggen. Als spelers dezelfde waarde bieden wordt dit opgelost door een tie-breaker en krijgt de verliezende spelers jokerkaarten die ze op het eind mogen inzetten. Kaarten die niet zijn gekozen blijven liggen voor de volgende ronde. Hierdoor kunnen er meer of minder kaarten liggen in een bepaalde kolom. Het is van belang dat je zoveel mogelijk sets maakt die bij elkaar horen. Elke kleur heeft twee verschillende patronen, deze patronen moet je zoveel mogelijk in evenwicht houden omdat je ze aan het eind van het spel met elkaar vermenigvuldigd. Zijdes hoeven niet te kloppen, maar dit heeft wel gevolgen voor je eindscore. Aan het eind van de beurt pak je een kaart van de trekstapel en begint een nieuwe bieding.

Na vijf beurten is de eerste ronde voorbij. Je schudt dan de afgelegde kaarten en vormt hiermee een nieuwe trekstapel. Het spel eindigt wanneer je drie rondes hebt gespeeld en dan is het tijd om punten te gaan tellen. Spelers mogen hun joker kaarten nog inzetten om gelijke paren te maken en hierna volgt de eindtelling. Je scoort punten voor het aantal paar van iedere kleur. Daarnaast krijg je straf- of bonuspunten als je de meeste of minste stukjes behang met rode ovalen hebt gebruikt. Daarnaast zit er ook klein element van set collectie in het spel omdat setjes van symbolen je extra punten opleveren. De speler met het meest samenhangende behang is de winnaar van That Old Wallpaper!

Eindoordeel
That Old Wallpaper is een erg vermakelijk spel wat makkelijk op tafel komt. Je probeert de best passende kaart te pakken te krijgen en te bedenken wat voor cijfer jij hiervoor nodig hebt.  Hierin kan je zelfs nog wat strategie/tactiek kwijt door te kijken welke kaarten er door andere spelers al gespeeld zijn en of je wellicht bovenaan in de spelers volgorde zit. Ver betekent het niet dat als je de meeste kaarten hebt je ook daadwerkelijk de meeste punten hebt aan het einde van het spel. Door dit alles blijft het spannend tot het einde van het spel. Jokerkaarten die kunnen hier dan ook nog voor een aantal paren zorgen die je nog mistte, waardoor je een mooie inhaalslag kunt maken. De tijdsduur dat een potje in beslag neemt is ook perfect. Hierdoor speel je het spel vaak meerdere keren achter elkaar. Wellicht spreekt het thema je niet gelijk aan, maar wat maakt het uit. AEG bewijst wederoom dat ze een goede uitgever als het om puzzel spellen gaat. Geef That Old Wallpaper een kans. Je kan jezelf later altijd nog achter het behang plakken!

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *